Klasyfikacja herbaty Cz.I

wpis w: O HERBACIE | 3

Tablica Herbat
 Ostatnia Noc Herbaty w Krakowie była nie tylko degustacją i warsztatem, ale również możliwością do refleksji nad obecnym stanem postrzegania herbaty w Polsce, jej miejscem w domach Polaków, wiedzą średniestatystycznego Kowalskiego na temat herbaty i źródlami tej wiedzy. Krótko tę situację można opisać słowem „haos”. Ten haos jest wynikiem rosnącego zainteresowania herbatą i rodzących się z tego pytań. Powyższy schemat pokazuje jak z jednego surowca, którym jest świeżo zebrany liść herbaty powstają różne produkty.

Uwaga! Jak każdy schemat, ten jest dosyć dużym uogólnieniem! Tak, na przykład, taka operacja jak „Suszenie” ma bardzo dużo niuansów i wygląda inaczej w przypadku produkcii białej herbaty, neżeli w przypaku produkcji czerwonej. To dotyczy w zasadzie każdej operacji z dannego schematu. Jest on tylko punktem wyjścia dla dalniejszych poszukiwań, do których jak najbardziej zachęcam!

Klasyfikacja herbat Cz.II

3 Odpowiedzi

  1. Trochę literówek (np. fermentacja) i obróbka graficzna i wyjście z tego bardzo fajna ściągawka;).

  2. podoba mi się wpis, aczkolwiek fermENTacja, a nie fermętacja. proszę.

  3. Dziękuję za komentarze i proszę wybaczyć literówki. „Polski – trudna języka” :)!

Zostaw Komentarz