Słabo sfermentowany tajwański oolong słabo prażony

Aromat – delikatny, owocowo-kwiatowy.

Smak – przezroczysty, lekko oleisty, z nutami owocowymi, z długim i świeżym posmakiem.

Polepsza samopoczucie, podnosi nastrój.

Wspaniały aperitif, niezastąpiona herbata na wieczór. Można jej używać jako substytutu białego wytrawnego wina.

Jedna z najrzadszych i wysokogatunkowych herbat tajwańskich. Lishan oolong jest uprawiany na wysokości ponad 2000 m nad poziomem morza. Kilka dziesiątków lat temu na zboczach góry Gruszkowej (Lishan) zostały założone sady jabłkowe i gruszowe, które później zamieniono na plantacje herbaciane. Pierwsze krzaki herbaciane rosły wprost pod drzewami owocowymi. Herbaty z tego regionu są najdroższymi na Tajwanie, niektóre z nich są wręczane jako prezenty od Prezydenta Tajwanu dla oficjalnych delegacji.

Lishan oolong jest herbatą, która nie wymaga żadnych dodatków, idealnie nadaje się na „picie herbaty dla samej herbaty”. To nie tylko smaczny i aromatyczny napój, ten oolong pozwala rozkoszować się pięknem i kształtem liści herbaty, zmiennością ich smaku i aromatu oraz ich drobnych niuansów. To bardzo „radosna” herbata – często chce się po niej uśmiechnąć.